... za hranice všedních dnů

Kouzlo neopakovatelného mysu Sounion

24.07.2024 14:08

Mys Sounion se nachází na jihovýchodním skalnatém výběžku poloostrova Attika. Jeho dominantou je 16 impozantních bělostných sloupů antického mramorového Poseidonova chrámu z 5. stol. př.n.l., které se tyčí 60 metrů nad hladinou Egejského moře.


  Poseidona - 

Poseidona - pána všech moří, uctívali lidé na mysu Sounion od nepaměti. A proto mu postavili na asi 65 metrů vysokém pahorku svatyni. Bohužel se z ní nic nezachovalo, zničili ji Peršané v 5. století př. n.l. během řecko-perských válek. Ale v roce 444 př. n.l. byl pak postaven chrám nový a ten vydržel dodnes.

Poseidonův chrám byl postaven z místního mramoru, který však nebyl tak kvalitní, jako pentelský mramor, z něhož byly vybudovány chrámy na athénské akropoli. Stavitelé  si toho byli vědomi a snažili se proto stavbu,  vystavenou působení silného slaného větru, ochránit. Například sloupy mají místo obvyklých 20 žlábků (tzv.  kanelur) jen 16, aby se zamezilo usazování soli v jejich prohlubních.  Díky tomu, že impozantní chrám byl vidět z velkých vzdáleností, sloužil námořníkům pro orientaci.

Kombinuje v sobě prvky klasických řeckých stavebních stylů  dórského a iónského. Sloupy, které kdysi nesly střechu chrámu, jsou v dórském stylu. Vlys, jehož pozůstatky můžeme obdivovat u vstupu, je ve stylu iónském. Vybudován byl na základech o rozměrech 31 x 13,50 m jako dórský peripteros o 6 sloupech na kratších a o 13 sloupech na delších stranách. Takže původně měl 38 sloupů, dodnes jich bylo zachováno jen 16.

Největší kouzlo má  večerní návštěva, když se potemnělé ruiny chrámu černě rýsují proti rudému obzoru.

Zajímavostí je, že v roce 1810 navštívil Poseidonův chrám na mysu Sounion anglický romantický básník Lord Byron.   Milovník antického Řecka byl impozantními ruinami tak uchvácen, že se neudržel a prostě musel na jeden z mramorových sloupů vyrýt svůj podpis. Nevědomky tak zavedl vandalskou tradici, která se na vzhledu chrámu ošklivě podepsala. Kde kdo z návštěvníků chtěl být zvěčněn vedle podpisu proslulého Lorda Byrona, a tak nezbylo, než vstup do chrámu zakázat.

 

 

Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz