... za hranice všedních dnů

Řecký filosof Aristoteles - učitel Alexandra Velikého

18.10.2024 14:10
  • Život a vzdělání: Aristoteles žil v letech 384–322 př. n. l. a byl jedním z nejvýznamnějších řeckých filozofů. Narodil se do rodiny královského lékaře a v mládí se pohyboval na makedonském dvoře. Ve věku 17 let odešel studovat na Platónovu Akademii, kde strávil 20 let. Poté působil jako učitel Alexandra Velikého.

  • Filozofie: Aristoteles vycházel z Platónovy filozofie, ale vytvořil vlastní systém, který se zaměřoval na přírodní vědy, etiku, politiku, umění, logiku a metafyziku. Významně rozvinul studium příčin a logických principů. Jeho slavný příklad sylogismu („Všichni lidé jsou smrtelní. Jsem člověk. Tedy jsem smrtelný.“) ilustruje jeho přístup k logice.

  • Vědecká práce: Aristoteles považoval za klíčové poznání základních příčin jevů, které poté aplikoval při zkoumání různých oblastí vědění. Studoval například flóru a faunu a významně přispěl ke zkoumání přírodních zákonů.

  • Založení Lycea: Po návratu do Athén založil vlastní filozofickou školu Lyceum, kde strávil 12 let vyučováním a psaním svých děl. Napsal asi 200 pojednání, z nichž se dochovalo jen 31.

  • Závěr života: Po smrti Alexandra Velikého Aristoteles čelil protimakedonským náladám v Athénách a musel uprchnout. Zemřel na Euboii v roce 322 př. n. l.

Celkově jeho dílo ovlivnilo celou západní filozofii a vědu, přičemž jeho odkaz přetrvává dodnes​.

Zpět

Vyhledávání

E-mail: poznejterecko@centrum.cz